varm dryck

Njut av varma och nyttiga drinkar i höstmörkret

Sommaren är kort, det vet vi alla. För många kommer hösten alldeles för tidigt och avbryter våra långa och ljumma sommarkvällar och för andra är det en välkommen årstid som för med sig massor av andra mysiga saker att hitta på. Kanske går vi en runda i skogen och plockar svamp eller så tänder vi brasan hemma och njuter.

Vi är många som börjar tända ljus, krypa upp i fåtöljen och kanske läser en bok eller tittar på en bra film. Många är vi också som förknippar hösten med något gott att dricka när vi sitter där uppkrupna i soffan med ylle-strumpor på fötterna och vår bok i handen. Eller något varmt och gott att dricka under skogspromenaden. Oavsett vilket tillhör det hösten att ha något gott och gärna varmt att dricka.

Vad vill vi ha i glasen en kall höstdag?

Man ska inte underskatta våra vanliga drycker vi ofta har i koppen såsom en rykande god kopp kaffe, en kopp te med höstig smak eller en kopp varm choklad. Men det finns så mycket annat gott att hälla upp i glasen under höstens månader.

Vad sägs om en varm svartvinbärsdryck med smak av ingefära? Den passar utmärkt att ta med sig i termosen på utflykten och kan kanske vara ett alternativ till det vi annars brukar ha med oss. Den är väldigt enkel att göra vilket gör att du snabbt kan fixa i ordning den även till de spontana utflykterna. Här krävs det endast vatten, skalad ingefära och koncentrerad svartvinbärssaft som får koka ihop och sen silas. Klar att hälla på termos och ge sig iväg.

Är man en av dem som tycker att varm choklad tillhör höstens drycker kan man prova en variant med vispad kokosgrädde. Den här drycken kan man med fördel göra vegansk så att den passar alla. Bland ingredienserna hittar man bland annat kokosmjölk, havredryck och kokosgrädde. Passar nog bäst framför soffan eller till kvällsfikat.

Trött på klassikerna?

Är man någon som gillar att testa nya spännande saker och kanske har tröttnat på klassikerna som te, kaffe och choklad kan man prova att göra en rödbetslatte eller en golden milk.

En rödbetslatte är både smakrik, värmande och otroligt läcker att titta på. Man smaksätter den med kanel, honung, vaniljpulver och rödbetsjuice. Den är lätt att svänga ihop och kan göras helt utan kaffe om man föredrar det. Den imponerar gärna med sin fantastiska färg och kan vara ett roligt alternativ att bjuda på till fikat.

En golden milk är en dryck som sägs stärka immunförsvaret och även vara antiinflammatorisk. Men förutom det är den god och värmande att dricka när höstens mörker smyger sig på innehåller den även svartpeppar, som hjälper kroppen att ta upp gurkmejans nyttiga curcumin som den här drycken också innehåller. En god dryck som boostar kroppen med andra ord.