Smoothies

Smoothies som förbättrar ditt immunförsvar

När hösten börjar smyga sig på med mysiga kvällar framför brasan eller härliga promenader i skogen för att plocka svamp är det tyvärr också lite annat som smyger sig på. Nämligen förkylningar, virus och andra tråkiga bakterier som kylan av någon anledning kommer med.

Vi är många som försöker boosta immunförsvaret under hösten för att vara väl förberedda för vintern och allt vad den innebär i infektionsväg.

Kanske man köper ett rör med C-vitamin eller springer till närmaste hälsokostbutik för att få hjälp och råd att stärka immunförsvaret så att vi slipper många av vinterns förkylningar.

Det finns dock en hel del vi kan göra själv med hjälp av smaskiga smoothisar som är fullproppade med ingredienser för att stärka ditt immunförsvar.

Vad ska en smoothie innehålla?

Om man vill göra smoothies som kan boosta immunförsvaret ska man leta efter recept som innehåller vitaminerna A, C, E och K.

Dessutom sägs det vara bra för immunförsvaret med lykopen, koppar, järn och selen. De oljor och fibrer som finns i många frukter och grönsaker sägs också ha en god effekt för att förbättra vårt immunsystem.

Vitamin A är viktigt för tarmarnas funktion samt för luftvägarna, vitamin C hjälper oss att bilda antikroppar samt ger skydd till kroppens övriga celler.

Vitamin E skyddar dig mot UV-ljus och hjälper din hud att må bra, vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och har betydelse för bentätheten.

En annan sak man ska ha i sin smoothie som hjälper immunförsvaret på traven är färg. Det låter kanske märkligt men frukt och grönsaker med de ljusaste färgerna som till exempel paprika är de bästa för att bekämpa sjukdomar.

Smoothies som kan hjälpa dig att hålla dig frisk

Om du vill testa en riktig nyttighets bomb kan du testa att göra en smoothie som innehåller både mango, bladspenat, apelsin och kiwi. Den innehåller även linfröolja vilket gör den till en perfekt start på dagen. Den här smoothien blir läckert grön i färgen och kallas för Green smoothie.

Vill du hellre prova på en riktig färgbomb ska du testa att göra en smoothie som kallas för plommonsting. Den är blodröd i färgen och där är massor av sting i den. Den ger kroppen lite extra energi och innehåller bland annat plommon, chili och ingefära.

Oavsett vilken smoothie du väljer att göra så se till att den innehåller mycket av de ingredienserna som nämndes i början så har du ganska snart en smoothie som hjälper dig att förbättra ditt immunsystem.