nyttig mat

Tips på god och nyttig mat till julbordet

Bara för att julen nalkas runt hörnet betyder inte det att vi måste stoppa munnen full av onyttig mat. Det finns istället massor av tips på god och nyttig mat att njuta av tillsammans med hela familjen. 

Det kan också finnas många olika anledningar till att man vill ha lite nyttigare alternativ att välja mellan under julen. Inte så sällan så kan många oroa sig för de extrakilon som gärna vill smyga sig på under julhelgen och som det sedan kan vara svårt att bli av med igen.

Oavsett vad anledningen är så finns det massor av god och nyttig mat att sätta på julbordet som inte är så farligt för midjemåttet. Du kan också med fördel varva de traditionell rätterna med andra alternativ. På det sättet kan dina gäster själv välja vad och hur de vill äta och alla blir garanterat både mätta och glada.

Julmaten som retar smaklökarna

En rätt som garanterat passar de flestas smaklökar är den här härligt krispiga kycklingen med smak av apelsin. Den är penslad med en apelsinglaze som är kryddad med bland annat stjärnanis. Den serveras med fördel till en mos av sötpotatis och en härligt frisk grönkålssallad som även den innehåller apelsin.

Är sill ett måste på julbordet hemma hos er så får du inte missa den här sillen med smak av lingon, peppar och honung. Kryddorna varvas med fina och salta sill-bitar som sedan ställs in i kylen för att dra under minst ett dygn. Den här sillen ligger i klar lag och är därför ett nyttigare alternativ än de traditionella sillsorterna. Den serveras med nykokt potatis som pricket över i:et.

Är du trött på de vanliga hederliga köttbullarna så kan du fixa de här köttbullarna med helt nya smaker. De görs på kycklingfärs som är en mager färs och kryddas med malda kryddnejlikor, dijonsenap och svartpeppar. Servera dem gärna med en fräsch sallad som innehåller fikon, spetskål och apelsin, vilket utgör en ljuvligt läcker rätt och som samtidigt är riktigt nyttig mat.

Vegetarisk nyttig mat på julbordet

Vill du förutom att ha god och nyttig mat på julbordet även ha vegetariska alternativ så finns det många smarriga saker att välja mellan. 

En läcker rätt som kommer att glänsa på julbordet för de som vill äta lakto-ovo vegetariskt är den här Bakade rödkålen med granatäpple, ädelost och hasselnötter. Du ugnsbakar skivor av rödkål med crema di balsamico och toppar det sedan med rostade hasselnötter, persilja, granatäppelkärnor och ädelost. En smakrik och läcker rätt som passar alla.

För att erbjuda ett alternativ till dina smarriga kycklingköttbullar så kan du göra veganska köttbullar som är både saftiga och har rätt tuggmotstånd. De här bullarna är kryddade med kryddpeppar, enbär och kryddnejlika för att ge dem den rätta juliga smaken.