grill

Så kan du grilla god och hälsosam mat

Det har blivit allt mer vanligt att slänga fram grillen under mer eller mindre årets alla månader. En av de främsta anledningarna till detta är att allt fler väljer att grilla med en gasolgrill idag, vilket möjliggör en ordentlig och snabb grillning när man än önskar det.

Nyttig mat på grillen behöver inte betyda att göra avkall på all det goda som det finns att välja mellan. Det går enkelt att kombinera gott och nyttigt. Valet av proteiner kan väljas med omsorg och man behöver inte välja det tyngsta köttet som är jobbigt för matsmältningen.

Det är tacksamt att grilla även annat än det röda köttet. Fisk och kyckling går minst lika bra att grilla och kan vara bättre för matsmältningsprocessen. Det viktiga när man grilla, oavsett vad man grillar, är att få en så bra stekyta som möjligt. Väl tillagat men inte bränt är vad som gäller.

Oavsett vad man väljer att grilla skall du se till att smakupplevelsen blir bra. Det går fint att kombinera de olika köttsorter man väljer med mer nyttig marinad.

Det är enkelt att tillaga hemgjorda marinader som passar väl med det man väljer att grilla, och dessa kan man göra betydligt nyttigare än färdiga.

Läckra alternativ på grillen

Det går att tillaga helt andra saker på grillen än enbart kraftiga köttbitar. Många rotfrukter och grönsaker gör sig exempelvis mycket bra på grillen. Det viktiga om man tillagar annat än kött är att se till att temperaturen är rätt och att förberedelserna är bra.

Skall man grilla grönsaker är det ibland så att det med fördel skall kokas innan. Detta för att tillagningen skall bli bättre och smakupplevelsen större. Grönsaker behöver inte utesluta en köttbit, utan kan mycket väl komplettera måltiden.

Grönsaker innehåller dessutom många andra fördelaktiga saker som antioxidanter och fibrer. Detta kan även göra att du får en god mättnadskänsla utan att du för den sakens skull äter onyttigt eller för kaloririkt. Utöver allt detta nyss nämnt så är också grönsaker betydligt snällare mot kroppen och mera lättsmält än vad en tung köttbit är.

Missa inte detta!

Förberedelser vid grillning är A och O. Att fundera på om man välja en gasgrill eller en grill där man grillar med briketter eller kol är alltid en viktig fråga att ta ställning till och handlar till slut mycket om ens personliga tycke och smak.

Att också se till att ha möjligheten att justera höjden för grillningsgallret och ha ett bra lock för att hålla en bra jämn värme är ytterligare saker som är viktiga att tänka på.

Förberedelser för att bara få i gång grillen är viktigt, men likaså att se till att man arbetar med ordentliga råvaror. Råvarorna påverkar slutresultatet mycket och kan vara skillnaden mellan en lyckad grillning och en mindre lyckad sådan.

Förutom att man ska bestämma vilken typ av grill man vill använda så är det också klokt att med omsorg välja vilken placering man ska ha på sin grill för att också kunna ha en jämn och fin grilltemperatur vid eventuell blåst.

Att duka upp inför en härlig grillmiddag tillsammans med familj och vänner när det ösregnar utomhus är heller inte alltför trevligt. Med detta i åtanke så kan det också vara klokt att man i förväg kollar in det kommande vädret på nyheterna eller att man har en tillförlitlig väderapp i sin mobil att ta hjälp av.