Maghälsa

Så kan du förbättra din viktiga maghälsa!

Med tanke på hur vår vardag ofta ser ut i dag, med många aktiviteter, pressade tidsscheman och deadlines som måste hållas, så ökar stressen i vardagen.

Detta kan ofta leda till olika typer av magproblem. I dag är det mycket vanligt att människor söker hjälp hos läkare för just dessa problem. Magproblemen kan förorsakas av enbart stress men också av olika typer av födoämnen som våra magar inte tål.

Oregelbundna måltider eller mat som inte innehåller tillräckligt med fibrer kan också göra att vi får obalans i magen. Detta leder ofta till att magsäcken blir irriterad eller att tarmarna inte fungerar på bästa möjliga sätt.

Alla kan vi tillfälligt känna oss uppkörda eller irriterade i magen. Så länge detta bara är ett övergående problem är det kanske inte något som vi behöver fästa alldeles för stor vikt vid.

Det är först när det blir ett väldigt ofta förekommande problem med ständigt ont i magen och att det går så långt att det kan börja påverka vår nattsömn och vår vardag, som vi måste ta symtomen på allvar och söka professionell hjälp.

I första hand kan man läsa sig till en hel del nyttig information på nätet. Här får man tips om hur man kan lägga om sin kost, utesluta vissa födoämnen och kanske tillföra andra födoämnen.

Kosten är viktig

Beroende på vilka symtom man har kan man testa att utesluta laktos eller gluten växelvis under några veckor för att se om detta kan göra att men får bättre ordning på sin mage. Man kan även försöka äta mera fibrer och övergå till en kost med mera frukt och grönsaker.

När man testat en del av dessa rekommenderade åtgärder och fortfarande inte känner att det gjort någon större skillnad är det kanske dags att rådgöra med sin läkare över hur man ska gå vidare med problemet.

Detta kan också förbättra din maghälsa

Något som man ofta inte tänker på i första hand är att det alltid är viktigt med att dricka mycket vatten, några liter varje dag. Detta kan också vara en nyckel till att din mage börjar fungera bättre. Motion ska inte underskattas i sammanhanget.

Att röra på sig, t ex genom en eller flera snabba promenader på totalt 30 minuter om dagen är väldigt viktigt också för en bra fungerande mage. Det finns alltså en hel del vardagliga knep du själv kan prova på innan du blir tvungen att uppsöka din läkare.