hår

Så håller du ditt hår friskt och vackert

Det finns många olika aspekter som påverkar vår identitet och hur vi ser på oss själva. En sådan sak är håret, som ofta reflekterar vem man är, och genom vilken man kan ge uttryck för sin personlighet.

Håret är dessutom något som påverkar ett första intryck av en person, och kan ge en uppfattning av hur någon är – även om det blir en mycket ytlig sådan.

Att ha vårdat och friskt hår är därför något som de flesta anser vara viktigt, och för dig som är extra angelägen om att få ännu lite friskare och vackrare hår kommer här några enkla tips!

Att vårda sitt hår rätt

Hur man ska sköta om sitt hår varierar självklart beroende på vilken hårtyp man har, men det finns vissa riktlinjer som brukar gälla de flesta.

En mycket allmän sådan regel är att inte använda produkter och instrument som utsätter håret för onödig skada och kemikalier. Det innebär till exempel att du bör välja hårprodukter som innehåller naturliga ingredienser, och att heller inte använda platt- eller locktång i onödan.

Vill du ändå fixa håret lite extra inför en speciell dag, finns det andra sätt än att utsätta det för värme. Bland de senaste trenderna kan du hitta många olika tips på hur du lockar håret på ett naturligt sätt, bland annat genom att sova med strumpor i! Det låter kanske märkligt, men resultaten blir ofta över förväntan bra!

Skalpen - viktig för hårets välmående!

När vi ändå är inne på sömn kan det nämnas att du inte bör tvätta håret precis innan du går och lägger dig. Att sova med blött hår kan nämligen resultera i att du får problem med skalpen, till exempel mjäll. Detta beror på att svamp trivs där det är fuktigt och varmt, och att sova med blött hår kan därför leda till överproduktion av detta.

För att ta hand om skalpen på rätt sätt gäller alltså att inte lägga sig med blött hår, men också att inte tvätta håret alltför ofta. En till två gånger i veckan brukar rekommenderas, eftersom hårstråna öppnas upp av schampo, vilket påverkar dess egenskaper negativt – om du inte använder hårinpackning efteråt.

För att främja hårtillväxten kan du även prova att massera skalpen. Det stimulerar nämligen blodets cirkulation i hårsäckarna, och leder därför till att håret växer både snabbare och bättre. Bara genom att massera skalpen i fyra minuter om dagen, kan du på bara några veckor se stor skillnad!