Niacinamide

Niacinamide – Vad är det och hur används det?

Niacinamide är ett ämne, en s.k. kemisk förening, som också är känt under begreppen vitamin B3 eller nicotinamide. Ämnet är vattenlösligt och finns tillgängligt i olika styrkor.

Niacinamide används i dag i olika produkter inom hudvården för att ge din hy en lyster och en jämn ton samtidigt som produkten sägs vara väldigt effektiv när det gäller att minska storleken på dina porer. Ämnet används också i en hel del olika produkter inom hårvård.

Niacinamide är också ett serum som verkar genom att förbättra hudens struktur och som gör att fina linjer och rynkor slätas ut på ett markant sätt. Ämnet skyddar din hud från föroreningar och yttre faktorer som finns i vår omgivning i dag.

Med hjälp av niacinamide så behåller din hy fuktigheten och du får en fin lyster.
Lider du av pågående acne eller har acneärr på din hud så kan niacinamide hjälpa dig att reducera och avsevärt minska dessa åkommor.

Man har även testat att tillsätta niacinamide i en del andra kosmetiska produkter och smink i dag, för att erhålla produkter som inte innehåller skadliga ämnen för miljön, t ex när rester av dessa släpps ut i avloppsvattnet.

Vetenskaplig forskning pågår inom olika områden

Vetenskaplig forskning har också gjorts i mer än 20 år inom ämnet niacinamide. Man har kunnat påvisa en positiv effekt av användandet specifikt när det gäller hudens åldrande och att kunna reducera befintlig, mörkare pigmentering och fläckar på huden.

Man har även kunnat påvisa positiva resultat när det gäller andra typer av hudåkommor, som t ex att lindra förekomsten av rosacea.

Det har t o m gjorts forskning i om man i framtiden skulle kunna använda niacinamide för att bota eller lindra artros. I dagsläget bekräftas inte att detta skulle fungera. Det krävs ytterligare omfattande forskning inom området för att få mera pålitlig data för detta.

Pålitliga och omfattande positiva effekter

Faktum kvarstår dock att i dagsläget används niacinamide allt mera inom hudvårds- och skönhetsindustrin i och med att man under många års tid och lång användning kunnat konstatera att de positiva effekterna är pålitliga och omfattande.

Användningen av niacinamide har inte i någon större utsträckning kunnat påvisa några bevisade bestående negativa effekter.

Eftersom detta är ett ämne som redan finns i naturligt kroppen, men som reducerats på grund av naturligt åldrande, föroreningar eller att man har låtit huden exponeras för mycket i starkt solsken, så är det alltså också ett ämne som inte i sig är skadligt för din hud.