relax

Stressa mindre och må bättre- så gör du!

Kanske har du nyligen haft tid att reflektera över din livssituation. Du känner att du borde varva ner och ta det lite lugnare. Ditt tempo är periodvis alldeles för uppskruvat, men när man väl springer på i ekorrhjulet har man knappt någon tid över att fundera på vad man ska göra åt saken.

De flesta av oss mår bättre med planering och ordning och reda. När man får tillfälle till reflektion så kommer man troligen på att man borde träna mera, lära sig att koppla av och stressa mindre.

Man vill kanske också börja äta hälsosamt och klimatsmart. Men framför allt vill man uppnå en mera hållbar livsstil. Då kan det ibland kännas som att man hela tiden bygger på saker som man måste göra och som man måste göra rätt. Detta kan bidra till att öka stressen ännu mera.

Man har mycket att vinna om man bara tar sig tid och sätter sig ner och tar en funderare över vad som är viktigt just nu och just för mig. Hur gör jag för att själv lägga upp en plan som passar just mig, hur gör jag för att stressa mindre i vardagen?

Bättre överblick med detaljerad planering

Själva planeringen är A och O och nyckeln till en mera hållbar livsstil. Man får tänka igenom vilka saker som är de viktigaste för en själv och för familjen och vad som absolut måste göras.

Det är bra att kunna lista de olika aktiviteterna på ett papper och t ex dela in dagen eller veckan i olika tidsblock. Här är det också väldigt bra att tänka på att man kanske inte alltid kommer att ha tid att utföra alla aktiviteter hur gärna man än önskar.

Ibland får man helt enkelt välja bort vissa saker som bara hänger med av ren slentrian.
Med planeringen nedskriven, på papper eller i mobilen, är det mycket lättare att få en klar överblick över sin situation. Då kan man se om planen verkar rimlig och genomförbar.

Förutom de aktiviteter som är absoluta måsten är det också viktigt att man lägger in tid både för träning och egen avkoppling. Att göra saker som man själv njuter av tillför ofta extra energi och kan därför vara särskilt viktiga.

Testa på och gör uppföljning

Ett bra tips är att man börjar med att prova på den nya planeringen under några veckor. Sedan kan man enkelt göra en uppföljning för att se hur väl det nya upplägget fungerar.

Då har man också möjlighet att ta ställning till om man behöver göra några förändringar och anpassningar i schemat, tills man får allt att fungera på smidigast möjliga sätt.