solskydd

Glöm inte att ta hand om din hud på solsemestern

Många är vi som älskar långa och lata dagar i solen eller korta och aktiva dagar i solen för den delen. Oavsett vilket är det viktigt att alltid skydda sin hud när man vistas i solen.

Solen som känns så skön mot vårt ansikte och som gör vår hud så där läckert kysst av solen är även en fara för vår hälsa om vi inte är försiktiga. Att resa på semester till varmare breddgrader är det många som gör, speciellt under vintern när kylan och mörkret har vårt land i sina klor.

Vad gör vi då ofta när vi kommer till vår semesterdestination? Just det, vi slänger oss i hängmattan på stranden eller i solstolen vid poolen, alla ställen är bra så länge solen når oss.

Så skyddar du dig bäst från solens starka strålar

Det bästa sättet är självklart att inte utsätta sin hud för mycket sol, det är dock inte alltid så lätt när man har längtat efter värmen och solbrännan. 

Ett bra tips är att göra som man gör runt medelhavet, ta siesta när solen är som starkast. Mellan 11 – 15 är solen som starkast och då ska man helst undvika att vara ute.

Är man ute placerar man sig med fördel i skuggan. Kan man så är det bäst att hålla sig inne under den här tiden. Vistas man ute i solen så är kläder det bästa skyddet för vår hud, glöm inte hatt och solglasögon. De flesta plagg motsvarar en solfaktor på mellan 10 och 30, vill man ha ett högre skydd ska man välja kläder med tätt vävda tyger.

När kläderna inte räcker så kan du komplettera med solkräm. Man bör välja en solkräm med hög faktor, barn ska aldrig ha lägre än 30 i solfaktor. När man smörjer in sig ska man inte snåla med solkrämen, det ska vara ett tjockt och ordentlig lager med solkräm på din kropp.

Svettas man mycket eller badar ska man smörja in sig varannan timme för att skyddet ska hålla. Solkrämen ska också innehålla skydd mot både UVA och UVB strålar.

Om du bränner dig

Ibland misslyckas vi ändå med att ta hand om vår hud i solen och vi bränner oss. Det är lätt hänt att man inte tänker på att solen också tar på kvällen eller att vi glömmer bort tiden. Det finns en del man kan göra om oturen är framme och man har bränt sig.

Det första man ska göra är att helt undvika solen tills huden har slutat klia och göra ont samt att det röda har försvunnit. När man vistas i solen igen är det viktigt att vara extra noga med att skydda området man har bränt sig på.

Var också uppmärksam på om din hud förändras där du har bränt dig. När brännskadan uppstår gör det ofta ont och kliar, det kan man lindra med hjälp av kylbalsam eller aloe vera. man kan också kyla ned huden med vatten.

Återfukta din hud med en fet kräm eller salva. Ibland kan det behövas hydrokortison, men om du ska använda det på barn under två år bör du alltid rådfråga läkare först. Det bästa och mest hälsosamma är att njuta av solen i lagom mängd.