Migrän

Så kan du få hjälp mot din migrän

Är du bland de 15 procent i Sverige som lider av migrän, och som därför är i desperat behov av något som kan få bukt på den?

Troligen har du testat dig fram både med och utan råd från läkare, men utan några långvariga positiva effekter. Men med tanke på alla olika lösningar som finns, är sannolikheten ändå stor att det fortfarande finns något kvar som kommer att hjälpa just dig!

Olika personer får migrän av olika orsaker, och lösningarna skiljer sig därför från person till person. De allra vanligaste sätten att bli av med migrän på brukar vara att vila, gärna i ett mörklagt rum, ta smärtstillande, och att undvika ljud och starka dofter. Har du redan försökt med detta, men migränen kvarstår, finns det andra sätt som dessutom är mer långsiktiga.

Motion - orsak eller lösning till migrän?

Att motion är viktigt för hälsan är inget nytt, och precis som att det är positivt för till exempel immunförsvaret, matsmältningssystemet och minnet, kan det också ha en stor påverkan på just migränen. Det finns många exempel på personer som länge lidit av migrän, men som med hjälp av regelbunden träning och motion blivit av med denna.

Självklart varierar också detta från individ till individ, men att lägga in ett extra träningspass, ta trapporna istället för hissen, eller att ta en 30 minuters lång promenad varje dag kan faktiskt ge resultat. Här ska det tilläggas att man också har allt att kunna vinna med att testa på detta.

Viktigt att påpeka är dock att träning också kan vara orsaken till att migrän uppstår i vissa fall, så det gäller att veta hur just din kropp fungerar. Ibland är lättare träning eller stretching en mer effektiv lösning.

Sist men inte minst: kosten!

Som så många andra besvär och sjukdomar ligger inte sällan kosten till grund för dessa. Så är ofta fallet också med migrän. När medicin och träning inte hjälpt, och migränen till trots kommit tillbaka, har just kosten kunnat fungera som sista utväg.

Det finn otroligt många olika dieter att välja mellan, men två av de vanligaste, och som också gett många positiva resultat, är LCHF (lågkolhydratskost) och paleo/autoimmunt protokoll.

Genom att följa den sistnämnda metoden, utesluts både gluten och mjölkprotein, vilka båda kan orsaka läckande tarm. Läckande tarm innebär att kroppen får brist på viktiga vitaminer och mineraler, som kan orsaka just migrän.

Som lösning på det kan du alltså testa att under några veckors period utesluta viss kost, och se om du märker någon skillnad.

Under den perioden rekommenderas också att utesluta socker, eftersom det kan orsaka obalans i kroppen. Istället kan du lägga till en egengjord huskur på citronvatten med salt. Det låter kanske märkligt, men har visat sig göra underverk hos personer som lidit av migrän!