Mår alla människor bättre av att sola?

Solning och solbadande är ord som de flesta kopplar samman med välmående. Om du befinner dig utomlands en solig dag kan du snabbt se vem som kommer från Sverige. Det är personerna som står med ansiktet upp mot solen med slutna ögon, nästan lite som i andakt.

Men mår alla bättre av att sola och varför är det så viktigt att få de där strålarna på kroppen?

När vi solar får vi D-vitamin

För det första så är solen den naturliga källan till vitamin D. Det är solens UV-strålning som gör att huden tillverkar D-vitamin. Vi kan få vitaminet via mat och kosttillskott men många hävdar att solning är den bästa vägen för högsta möjliga produktion. D vitamin är viktig för vårt immunförsvar och det kan faktiskt vara så att högre nivåer av vitaminet i kroppen kan motverka utvecklingen av sjukdomar.

Att vara brun kan vara viktigt

Utöver att vi behöver solen för vår hälsa rent fysiskt så kan solbadande vara något som gör att vi mår bättre rent mentalt. Att vara brunbränd förknippas med en sund och frisk känsla. Det är därför som vi använder oss av produkter som melanotan och brun-utan-sol-krämer för att bättra på hudens bruna ton.

I och med att vi ständigt bombarderas med budskapet från media om att det är fint och friskt att vara brun så tänker vi på detta vis. Vi kan alltså uppleva att vi är fräschare och snyggare bara för att vi har en brun hudton på kroppen. Det betyder att vi mår bättre rent mentalt av solningens effekter.

Solning som en form av hudvård

Det kan också vara så att solning fungerar som en form av hudvård. Rätt mängd sol i kombination med solskyddsprodukter kan absolut ha en positiv effekt för hudens hälsa. Det handlar framförallt om att värmen från solens strålar ökar på hudens svettning. Svettning är bra för hela kroppens hälsa och den kan fungera rengörande för porerna.

Solbadande är också en form av sport

När vi solbadar så är det också vanligt att vi varvar stunderna på solmadrassen med simning och andra vattensporter. Det är helt klart något som vi mår bra av. Alla behöver röra på sig och solning som kombineras med fysisk aktivitet utomhus är något som kan ge bättre hälsa idag såväl som på lång sikt.

Gemenskap och värme får också betydelse

Om du tycker om att umgås med vänner på stranden eller vid en pool samtidigt som du solar så är det klart att det kan påverka din hälsa. Många svenskar försöker komma iväg på utlandssemestrar till sydligare breddgrader minst en gång per år.

Att vi mår bättre av att byta till ett varmare klimat och vistas i solen är de flesta överens om. Det behöver vi inte vetenskap för att förstå. Detta beror givetvis en hel del på att solandet då går hand i hand med semester och umgänge med människor som vi trivs med.

Gemenskap och värme är sådant som kan ha en mycket läkande effekt. Både mentalt och fysiskt. När sommaren väl kommer så hoppas vi på mycket sol inte minst för att vi gärna vill kunna umgås mer utomhus.