skägg

Så sköter du ditt skägg på bästa sätt

Många sköter sin rakning kontinuerligt och rakar sig varannan eller varje dag för att slippa skäggväxt i ansiktet. Skägg är ett onödigt ont för många och något som man tar bort så fort det har växt lite grann. Men för andra är skägg ett trevligt sätt att förändra sitt utseende lite och en chans att experimentera lite.

Många tycker att skägg är manligt och att det är riktigt snyggt. Men för att det ska vara snyggt och se så där fräscht ut som det gör på Hollywood-hunkarna så krävs det lite omsorg. Låter man det sköta sig själv eller inte underhåller det kan det bli både fult och skapa klåda och infektioner.

Trim, tvätt och olja

Har du bestämt dig för att odla skägg måste du först och främst ha lite tålamod. Många låter skägget växa och tappar tålamodet när de ser att skägget ser ovårdat ut eller att det är fläckigt. Många kan också uppleva klåda under tiden man låter sitt skägg växa ut men har du bara lite tålamod så kommer både fläckar och klåda att försvinna.

Låt inte ditt skägg se ovårdat ut, det ska ju spegla vem du är. Trimma skägget regelbundet för att undvika att se ut som en neandertalare och ha gärna en liten skäggkam med dig när du går ut. På så sätt kan du underhålla skägget hela dagen och slipper få en rufsig look.

Ditt skägg behöver precis som ditt hår tvättas men inte med samma schampo. Det vanliga schampot gör nämligen att skäggets naturliga oljor sköljs bort och med all säkerhet kommer klåda att uppstå. Använd också skäggolja dagligen, det hjälper ditt skägg att hålla sig mjukt och lent och förebygger att huden under blir irriterad och kliar.

Så lång tid tar det för skägget att växa ut

Man brukar säga att det tar ett år för ett skägg att växa ut till ordentlig längd. Många tappar dock tålamodet innan dess och fyra månader brukar vara en bra start. Om man vill odla ett skägg som ska nå sin fulla längd får man ha mer tålamod, det brukat ta cirka sex år.

I genomsnitt växer ett skägg ca 2,3 mm per vecka så vill man inte ha ett väldigt långt skägg så behöver man inte vänta så länge. Dock ska man tänka på det som nämndes tidigare om klåda och hårfläckar så att försöka stå ut är en fördel.